Formularz WRS

 

WRS Form 2011 - Rejestracja pracowników w Wielkiej Brytani została zakończona z dniem 30go Kwietnia 2011r.

Worker Registration Scheme, zakończył się w dniu 30 kwietnia 2011 roku. Program byl skierowany dla obywateli krajów określanych jako kraje "A8" :

  • Republiki Czeskiej
  • Estonii
  • Węgier
  • Łotwy
  • Litwy
  • Polski
  • Słowacji
  • Słowenii

Obywatele kraju A8, mają prawo do pracy w Wielkiej Brytanii bez konieczności zgody Home Office. Po zamknięciu programu, nie trzeba ubiegać się o wszystkie obowiązkowe dokumenty w celu wykazania prawa do pobytu w Wielkiej Brytanii.
Jednak pracodawcy nadal będą mieli wgląd w nasze dokumenty potwierdzające obywatelstwo.

Home Office piszę o zmianach wytycznych dla pracodawców, aby pokazać, że nie ma żadnych ograniczeń nałożonych na zatrudnienie obywateli krajów A8. Podobnie jak inni europejscy obywatele, możesz ubiegać się o certyfikat w ramach regulaminu EEA2006.
Jednak możesz legalnie pracować, jeśli nie masz tego certyfikatu.

Jeśli przebywałeś w dowolnym czasie w Wielkiej Brytanii w ramach programu Worker Registration Scheme, będzie to liczone do Twojego stażu na "pobyt stały". Jednakże, jeśli nie zarejestrowałeś sie do pracy w Wielkiej Brytanii w okresie programu (1 maja 2004 do 1 maja 2011 r.), nie będzie to liczone do stażu na "pobyt stały".

Aplikacje w toku

W przypadku przesłania wniosku do Worker Registration Scheme dniu lub po dniu 1 maja 2011 r. HO nie zaakceptuje go.
Formularz oraz opłata za złożenie wniosku i dokumentów, zostanie zwrócony do ciebie. Home Office równierz piszę, że jeżeli złożyłeś aplikację pomiędzy 1 kwietnia a 1 maja 2011 r. HO wyda Ci wniosek WRS zgodnie z obowiązującymi dotąd przepisami.

Członkowie rodzin obywateli krajów A8 Obywatele Bułgarii lub Rumunii, nie powinni korzystać z formularza wniosku BR7 do ubiegania się o certyfikat.
Zamiast tego, powinni używać formularza wniosku EEA1.

Jak ubiegać się o rezydenturę strony HO zawierają więcej informacji.



Go to top